poniedziałek, 3 maja 2010

Przepis na "Ostatni Omlet"

2 porcje.

pół cukinii
papryka
pół dużej cebuli
koperek
pomidor
4 jajka
pół szklanki mleka
bazylia
oregano
rozmaryn
pieprz
sól
olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek

Warzywa pokroić w kostkę. Cebulę lekko podsmażyć na oleju. Ubić jajka z mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ubitych jajek dodać szczyptę soli, oregano, rozmarynu i bazylii (polecam obfite doprawianie ziołami), pokrojone w kostkę warzywa i podstarzoną cebulę, poszatkowany koperek. Wszystko zamieszać. Wylać na gorącą, dużą naoliwioną patelnię i na małym ogniu dusić pod przykrywką, do momentu gdy omlet zetnie się na powierzchni (czyli przez ok 15 min) by przyśpieszyć smażenie staraj się nanieść na patelnie cienką warstwę ciasta, ja jednak polecam omlety grube i spieczone od spodu. Pamiętaj omletu się nie przewraca! Usmażony omlet podawać z pieprzem lub sosem śmietanowo-czosnkowym.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz